Bergen Vedlikeholdsverksted for tog
No items found.

Bergen Vedlikeholdsverksted for tog

Prosjektbeskrivelse

BaneNOR Eiendom har oppført et nytt og oppgradert vedlikeholdverksted for alle togtyper som trafikkerer Bergensbanen; særlig type Flirt. Utfordrende tomt med begrenset tilgjengelig areal avgrenset av fjellskjæring, banegårdsdrift i hele byggeperioden og beliggenhet tett på hovedspor inn og ut av Bergen Stasjon.

To-spors sekkeverksted med kjøreledning inne, 22 løftebukker for tog og takarbeidsplatformer. Eget oppstillingsareal for hjuldreiebenk etablert i tunnelareal innenfor verkstedet. Vakuumtømmeanlegg både i verksted og i skiftesportunnel inne fjellskjæring øst for verksted. Utvendig togvaskemaskin.

Fasadene er kledd med utlektede sinuskorrigerte cortenstålplater med et varmt rustpreg. Taket er blå-grønt, håndterer fordrøyning og er dekket med sedumbeplantning til glede for fornøyde naboer. Verkstedet er 124 m langt med heldekkende glassgavl mot nord som speiler hele sporområdet på overflaten. Store vertikale vindusfelt i dypgrå rammer deler opp det lange volumet på siden og gir utsikt og dagslys. Administasjonsbygget ligger som et mindre tilliggende volum på sydsiden. Store vindusflater i kontorer og spiserom gir god kontakt og utsikt mot driftsbanegården utenfor og byens silhuett.

Bygningen legger beslag på all tilgjengelig tomt som kan inngå i verkstedet for optimalisering av innvendige driftsfunksjoner. Tilpasninger utvendig som et avskåret hjørne i norvest ; en følge av spor på sydside som må passere tett på bygget gir særpreg og egenart.

T.O: Bilde av cortenfasade syd og dronebilde er av ukjent opphavsperson, foreløpig lånt som illustrasjon og vil bli erstattet.

Detaljer
 • Kategori:

  Produksjon

 • Areal:

  3030 m2

 • Sted:

  Bergen sentrum

 • Prosjektår:

  2021

 • Oppdragsgiver:

  BaneNOR Eiendom AS